Udruga PRONI – Centar za socijalno podučavanje u sklopu projekta Regionalni info-centar za mlade Osijek, čiji je suradnik i Virovitičko-podravska županija, provodi aktivnost „Strukturirani dijalog između mladih i donositelja odluka“. U sklopu ove aktivnosti u petak, 10. lipnja 2016. godine održane su Regionalne konzultacije na kojima su se okupili mladi i donositelji odluka iz Virovitičko-podravske, Brodsko-posavske, Požeško-slavonske , Vukovarsko-srijemske i Osječko-baranjske županije. Virovitičko-podravsku županiju predstavila je Sanja Sabolić, predsjednica županijskog Savjeta mladih. Na konzultacijama je od strane svih sudionika prepoznata važnost uvažavanja mišljenja mladih i njihova sudjelovanja u donošenju odluka koje ih se neposredno tiču, a izvedeni zaključci će biti dio zajedničkih preporuka svih zemalja članica EU koje Vijeću ministara služe kao temelj za izradu i donošenje rezolucija.

Strukturirani dijalog relativno je nova metoda koja mladima daje priliku da na različite načine iznesu konkretne ideje i stavove o nekoj temi direktno prema ljudima i institucijama koji donose različite odluke koje utječu na život mladih. Tako ih izravno upoznaju s problemima, težnjama, željama i potrebama te time, u konačnici, mladi aktivno sudjeluju u kreiranju različitih strategija i politika koje ih se tiču. Sami proces odvija se u svim zemljama Europske unije i podijeljen je u cikluse. Trenutačni ciklus započeo je 1. siječnja 2016. godine, a glavna tema koja će biti aktualna do polovice 2017. godine je „Enabling all young people to engage in a diverse, connected and inclusive Europe. Ready for life. Ready for society.“

Svaka država članica ima svoju nacionalnu radnu skupinu za provedbu strukturiranog dijaloga. U Hrvatskoj se u njoj nalaze predstavnici Zajednice informativnih centara za mlade, Ministarstva socijalne politike i mladih, Agencije za mobilnost i programe Europske unije te Mreže mladih Hrvatske koja koordinira nacionalnu provedbu pod sloganom „Tko te pita? EU pita.“ (www.vpz.hr)