Prošlog vikenda, od 9. do 12. studenog, Crikvenica je bila domaćin edukacije koju smo organizirali o strukturiranom dijalogu za školsko osoblje i predstavnike Vijeća učenika. Strukturirani dijelog, metoda uključivanja mladih u procese donošenja odluka i dijalog s onima koji odluke donose, predstavlja koristan alat u školskom okruženju. Upravo zbog toga smo iznimno ponosni i na činjenicu da je ovo prva edukacija ovog tipa u koju su uključeni i predstavnici Vijeća učenika. Uključivanjem učenika proširuje se krug mladih uključenih u ovaj proces te se prikupljaju njihova vrijedna mišljenja o njihovoj školskoj i lokalnoj zajednici.

Edukacija je okupila 10 timova iz 10 srednjih škola iz raznih dijelova Hrvatske. Timove su činili predstavnik školskog osoblja i učenik koji je predstavnik Vijeća učenika, a po edukaciji sudionici su saznali više o načinu donošenja odluka, pravima i obavezama Vijeća učenika, procesu i prednostima strukturiranog dijaloga te kako ga instrumentalizirati u školama i lokalnim zajednicama. Uz to, stekli su i vještine koje će im koristiti za obradu sadržaja iz međupredmetne teme građanskog odgoja i obrazovanja. Također, dobili su i priliku za umrežavanje s predstavnicima drugih škola.

Edukacija je financirana iz programa Erasmus + te od strane Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, kao dio nacionalnih aktivnosti provedbe strukturiranog dijaloga u Hrvatskoj.