Vijeće ministara Europske unije za obrazovanje, mlade, kulturu i sport sastalo se u ponedjeljak, 20.11. u Bruxellesu kako bi razgovaralo o tome što je mladim osobama bitno i kako mladi vide budućnost u Europi. Ovaj sastanak pod nazivom „Što slijedi?“, kojim je predsjedavala estonska ministrica obrazovanja i znanosti Mailis Reps, fokusirao se na probleme mladih istaknute u Tallinu na konferenciji mladih. Riječ je o problemima koji bi mogli utjecati na budućnost mladih te na to kako EU može pomoći u rješavanju tih problema.

Sastanak je također ponudio jedinstvenu priliku mladima jer su po prvi puta mogli izravno sudjelovati u sjednici putem društvenih mreža, točnije Twittera, koristeći hashtag #youthministers. Neke od najčešćih tema kojih su se mladi ovim putem dotakli su pitanje proširivanje kruga mladih uključenih u procese donošenja odluka, nezaposlenost te smanjenje dobne granice za glasovanje. Ministrica Mailis Reps naglasila je kako će „nastaviti raditi s ovim idejama kao i mnogim drugim predstavljenim tijekom sastanka“.

Gost Vijeća bio je profesor Howard Williamson, sa Sveučilišta Južni Wales, koji se u svom dugogodišnjem radu posebno istaknuo na polju politika za mlade. U svom uvodnom izlaganju dotaknuo se mnogih tema, no posebno je naglasio pitanje kako potaknuti mlade da odlaze iz države u potrazi za usavršavanjem te da se nakon toga vrate nazad u državu. Uz to, pohvalio je estonsko predsjedavanje EU-om koje je pod lupu stavilo neke nove probleme mladih poput otvaranja novih prostora za mlade, mentalnog zdravlja, participacije te element migracija.

Kratka izlaganja predstavnika zemalja članica ponudila su dublji pogled u probleme te potrebe mladih u pojedinačnim zemljama. Iako je vidljivo da te potrebe nisu jednake u raznim dijelovima Europe, da se zaključiti kako je mladim Europljanima bitno sigurno i dugotrajno zapošljavanje, dobar sustav formalnog i neformalnog obrazovanja, uključivanje u donošenje odluka i povećanje participacije te sigurnija budućnost.

Zanimljiv je primjer Litve koja je iskoristila blagodati novih tehnologija te je došla do mišljenja čak 140 000 mladih kroz suradnju s poznatim YouTube zvijezdama. Danska i Portugal su također konkretno naveli neke od mjera kojima pokušavaju informirati mlade te i sami saznati više kroz povratne informacije. Tako je Danska usuret nadolazećim lokalnim izborima organizirala motivacijske sastanke kojima su ciljana grupa bili mladi koji na izbore izlaze rijetko ili nikada, dok Portugalci reklamnim spotom pokušavaju informirati mlade o njihovim pravima. Izlaganja su bila bazirana na mišljenjima mladih prikupljenih na nacionalnoj i lokalnoj razini.

Hrvatsku je na Vijeću predstavljao Goran Štefanić, zamjenik Stalnog predstavnika Republike Hrvatske pri Europskoj uniji, koji je u svojem izlaganju istaknuo kako su u Hrvatskoj najveći izvori stresa za mlade nezaposlenost, društveni pritisak, visok školski i akademski pritisak te stanje nezaposlenosti. Dodao je kako dolazi do depopulacije ruralnih dijelova te manjih mjesta pa je stoga istaknuo kako je mladima potrebno dati izbor u kojoj sredini žele živjeti. Naglasio je i kako je demografska obnova jedan od prioriteta Vlade RH. Istaknuo je kako vjeruje kako će se stvaranjem novih radnih mjesta, još jednog prioriteta, stvoriti i „preduvjeti za osnivanje obitelji i kvalitetan život“. Kako se vidi i potreba za participacijom mladih, pohvalio je i inicijativu za uključivanjem mladih u debatu putem Twittera. Potvrdio je i važnost strukturiranog dijaloga za mlade u Hrvatskoj te naglasio kao je u njega potrebno uključiti mlade iz različitih društvenih skupina i različitog podrijetla.

Profesor Williamson na kraju je pozvao političare na istinsku suradnju te je naglasio kako je formulacija politika najlakši dio, no kako te politike često ne polučuju željeni efekt.

Predstavnik Europske komisije pohvalio je prijedloge te ustvrdio kako vidi dva aspekta – jedan je ekonomski, a drugi, prema njemu možda i važniji, je onaj dugoročnog uključivanja mladih kako bi postali aktivni građani.

Svi koji žele pogledati cjelovit snimak sjednice, on je dostupan OVDJE.