U Zagrebu je utorak, 18. rujna, održana konferencija „Što omogućiti mladima da budu spremni za život i društvo“ koju je organizirala Nacionalna radna skupina za provedbu strukturiranog dijaloga (u nastavku NRS).

Konferencija je okupila više od 70 sudionika iz cijele Hrvatske, uglavnom mladih i predstavnika udruga mladih i za mlade, ali i predstavnika lokalne samouprave i savjeta mladih te obrazovnih ustanova. Tijekom konferencije, koja je tematizira implementaciju preporuka iz 5. ciklusa strukturiranog dijaloga koje je NRS prihvatila, predstavljen je istraživački izvještaj Marka Kovačića (IDIZ) o implementaciji preporuka te je Annamaria Mak (Odjel za mlade,
Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku) objasnila proces prihvaćanja preporuka te važnost istih za mlade u RH. Konferenciju je otvorio Ivica Bošnjak, pomoćnik ministrice za demografiju.

Kako bi se provedba preporuka poboljšala te kako bi se čule nove ideje i prijedlozi mladih i ostalih sudionika, organiziran je i grupni rad tijekom kojeg se oformio niz zaključaka i preporuka o kojima će se razgovarati na sastanku NRS-a.

Ova konferencija bila je dio prvih Dana strukturiranog dijaloga. Drugog dana ovog događaja održan je sajam dobrih praksi u provedbi projekata strukturiranog dijaloga pod nazivom “Zavrti za lokalnu promjenu”.  Tijekom sajma održana je panel rasprava na kojoj su sudjelovali AnjaGvozdanović (Institut za društvena istraživanja), Kristijan Orešković (JEF), Lana Golob (Grad Rijeka) i Josip Miličević (Nacionalna radna skupina za strukturirani dijalog s mladima). Kroz panel raspravu sudionici su saznali više o potencijalima strukturiranog dijaloga, pogotovo njegove primjene na lokalnoj razini. Također, izlaganje je održala predstavnica Agencije za mobilnost i programe Europske Unije Petra Pekica, koja je predstavila mogućnosti financiranja udruga kroz Ključnu aktivnost 3 Erasmus+ programa.

Sajam je imao dodatnu vrijednost zbog predstavljanja primjera dobre prakse od strane udruga i javnih tijela. Projekti predstavljeni na štandovima i kroz prezentacije provodili su se u različitim dijelovima Hrvatske te su se bavili raznovrsnim temama kojima je zajedničko da povezuju mlade i donositelje odluka kako bi se razvile kvalitetne i inkluzivne politike za mlade.

Primjer Dana strukturiranog dijaloga, na kojem se u isto vrijeme okupljaju mladi i donositelji odluka pravi je primjer kako strukturirani dijalog može funkcionirati u praksi.