U četvrtak, 29. listopada održana je panel rasprava putem Zoom aplikacije s povodom 10-te godišnjice provođenja Dijaloga Europske unije s mladima.

Na panelu su govorili ključni dionici procesa Dijaloga u Hrvatskoj:

  • Željka Josić, državna tajnica, Središnji državni ured za demografiju i mlade
  • Petra Pekica, viša stručna savjetnica u Odjelu za strateška partnerstva i strukturirani dijalog u području mladih, Agencija za mobilnost i programe EU
  • Marko Boko, odnosi s javnošću, Ured Europskog parlamenta u Hrvatskoj
  • Ivana Radanović, koordinatorica udruge, Mreža udruga Zagor
  • Josip Miličević, predsjednik, Mreža mladih Hrvatske

Panelisti i panelistice dijelili su svoja iskustva s procesom Dijaloga od samih njegovih početaka u RH te svoju perspektivu o utjecaju Dijaloga na promjenu politika za mlade u Hrvatskoj na svim razinama.

Željka Josić, državna tajnica Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade, istaknula je pozitivne strane i primjere sudjelovanja mladih u Hrvatskoj te predstavila pristup i način suradnje SDUDM-a s udrugama mladih i za mlade koji ima za cilj biti operativniji i dinamičniji, odnosno prilagođen potrebama ciljne skupine mladih.

Marko Boko, ispred Ureda Europskog parlamenta u Hrvatskoj, predstavio je europsku razinu vidljivosti Dijaloga i pogleda na važnost participacije mladih, te naveo primjere svog desetogodišnjeg sudjelovanja u procesu Dijaloga.

Ivana Radanović, ispred Mreže udruga Zagor, navela je primjere lokalnih aktivnosti u okviru Dijaloga koje su polučile vidljive ishode te naglasila važnost kapacitiranja predstavnika lokalnih i regionalnih vlasti za rad s mladima i educiranje o važnosti sudjelovanja mladih za obostranu korist.

Petra Pekica je ispred AMPEU-a predstavila mogućnosti uključivanja i participacije mladih kroz različite europske programe, kao i dodanu vrijednost procesa Dijaloga u osnaživanju mladih ljudi za iskazivanje svojih mišljenja, argumentiranja stavova i angažiranje u zajednici. Uz to, naglasila je potencijale Dijaloga za iduće razdoblje kroz veću suradnju i međusobnu podršku različitih dionika procesa Dijaloga.

Josip Miličević je ispred MMH predstavio pozitivne učinke procesa Dijaloga na svim razinama kao i prostor za nadogradnju u fazama implementacije i ugrađivanja preporuka u lokalne i nacionalne programe i politike. Uz to, naveo je neke primjere dugoročnih učinaka procesa Dijaloga EU-a s mladima kojih moguće nismo ni svjesni, kao što je implementiranje preporuka ciklusa Dijaloga u Garanciju za mlade.

Snimka panela dostupna je na: https://www.facebook.com/watch/?v=3354553777926434

Hvala svima na sudjelovanju i veselimo se provođenju 8. ciklusa konzultacija s mladima.

Pratite nas za novosti i aktivnosti!