U organizaciji Mreže mladih Hrvatske, 23. ožujka 2022. godine u Zagrebu je održana prva službena aktivnost organizacije u okviru obilježavanja Europske godine mladih, odnosno Nacionalna konferencija naziva „Dijalog EU s mladima“.

Europskom godinom mladih je proglašena 2022. godina od strane Europske unije i Europske komisije čime se želi ukazati na važnu ulogu mladih u izgradnji bolje, zelenije, uključivije i digitalnije budućnosti.

Na nacionalnoj konferenciji je tijekom uvodnog obraćanja prisutnima, predsjednik Upravnog odbora Mreže mladih Hrvatske Leo Staković istaknuo 6 ključnih potreba i prioriteta s ciljem poboljšanja položaja mladih u Republici Hrvatskoj. Istaknute potrebe i prioritete je Mreža mladih Hrvatske prepoznala kroz direktan i gotovo svakodnevan rad s organizacijama mladih i za mlade, osobama koje rade s mladima, ali i mladim ljudima osobno. Leo Staković je istaknuo potrebu za hitnim donošenjem Nacionalnog programa za mlade; potrebu za poboljšanjem nedostatnih politika aktivnog zapošljavanja mladih; važnost poboljšanja manjkavih stambenih politika, odnosno politika stambenog osamostaljivanja mladih; nužnost dokidanja prekarnih uvjeta mladih te važnost poboljšanja radničkih prava mladih; žurnost pri osiguravanju kvalitetnih i multifunkcionalnih prostora za (druženje) mladih; kao i neizostavnu profesionalizaciju rada s mladima.

Potom je nakon pozdravnog govora glavne tajnice Mreže mladih Hrvatske, Jovane Kepčije Pavlović, prisutnima se obratila Željka Josić, dr. med, glavna tajnica Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade. Istaknula je kako će se potruditi stvoriti uvjete za kvalitetan život mladih kako bi ostali živjeti i raditi u Hrvatskoj.

„Zapošljavanje i tržište rada, obrazovanje i stambeno zbrinjavanje pitanja su koja su mladima izrazito bitna, no iako te politike nisu u nadležnosti Središnjeg državnog ured za demografiju i mlade, cilj nam je učiniti ih povezanijima i bolje komuniciranima.“

Moderatori konferencije, Marin Capan i Leo Staković potom su pozdravili pobjednicu natječaja za novi vizual Dijaloga EU s mladima, Valentinu Gajski, koja se obratila prisutnima i zahvalila na prilici za sudjelovanje.

Tijekom prve panel raspravi „Europska godina mladih“ državna tajnica Željka Josić je naglasila kako Središnji državni ured radi na Nacionalnom programu za mlade kreirajući sadržaj kojeg se nastoji približiti svim mladima, i onima u udaljenim i ruralnim područjima do kojih informacije teško stižu. Uz glavnu tajnicu, u prvoj panel raspravi su govorili/e i Ivona Šimunović ispred Udruge mladih Ilok „Volja“; Marko Boko iz Europskog parlamenta u Hrvatskoj; Sanja Posavec, pomoćnica ravnateljice Agencije za mobilnost i programe Europske unije, Saša Milaković ispred Studentskog zbora Ekonomskog fakultet u Osijek; te Josip Miličević, stručnjak za javne politike, s naglaskom na politike usmjerene prema mladima.

Tijekom druge panel rasprave „Lokalne priče mladih u (su)odlučivanju) su predstavljeni primjeri dobih praksi.

Petra Foršek Koški iz Lokalne akcijske grupe (LAG) Vallis Colapis iz Ozlja i Tomislav Gudasić, dugogodišnji volonter u udruzi su predstavili projekt „Knjiga za mlade“. Gđa. Lidija Bošnjak, gradonačelnica grada Ozlja, svojim dolaskom je pružila podršku mladima zahvaljujući kojima su mladi s područja Ozlja odbili prvi program za mlade. Pedagoginja Gimnazije Franje Petrića iz Zadra, Antonija Kero je predstavila online druženje „MisliOC“ koje provodi s trenutnim i bivšim učenicima/cama srednje škole na različite teme koje mladi odabiru, a koje su njima relevantne. Sara Sušanj iz Udruge Delta, Rijeka i Iva Stanić, koordinatorica grupa učenika/ica na projektu „Akcija za 5!“ predstavile su primjer dobre prakse kroz koju mladi na jedan dan preuzimaju ulogu donositelja odluka i provode svoje zamisli u djela.

U posljednjem dijelu konferencije su nacionalne koordinatorice za provedbu Dijaloga EU s mladima, Sandra Rozman Papak i Valentina Gambiroža Staković, voditeljice projekata i programske suradnice u Mreži mladih Hrvatske, predstavile publikaciju „Dijalog Europske unije s mladima u Hrvatskoj“ te 9. ciklus konzultacija. Ove godine se ulazi u sljedeći 18-mjesečni ciklus konzultacija s mladima pod nazivom „Zajedno za održivu i inkluzivnu Europu“.