Pridružite nam se na tribini o implementaciji politika za mlade Čujemo vas! Uloga mladih u kreiranju javnih politika koju organiziramo 9. svibnja u Kući Europe.

 

Strukturirani dijalog proces je i mehanizam koji je Europska unija pokrenula 2010. godine kako bi osigurala sustavno uključivanje mladih u proces donošenja odluka u određenim tematskim područjima politika za mlade. Samo u posljednjem ciklusu skoro 50.000 mladih i donositelja odluka sudjelovalo je u procesu koji je urodio Ciljevima za mlade.

Među njima bilo je 2.541 ispitanih koji dolaze iz Hrvatske, što nas je dovelo do visokog četvrtog mjesta prema broju prikupljenih odgovora. Kako su politike za mlade među tzv. mekim politikama te države članice definiraju te prihvaćaju smjernice i preporuke te razvijaju indikatore prema svojem nahođenju, razina implementacije preporuka dijaloga često nije na visokoj razini. Nažalost, analiza aktivnosti i politika pokazuje kako su odabrane preporuke djelomično i slabo implementirane u politike za mlade Republike Hrvatske. Također, iduće godine Hrvatska će predsjedavati Vijećem EU te je pravo vrijeme da se otvori prilika mladima da budu dio političkih procesa.

Stoga Naconalna radna skupina za provedbu Dijaloga Europske unije s mladima u suradnji s Uredom Europskog parlamenta u Hrvatskoj organizira javnu tribinu pod nazivom Čujemo vas! Uloga mladih u kreiranju javnih politika. Tribina će se održati u četvrtak, 9. svibnja u Kući Europe u Zagrebu, s početkom u 12:30h.

Kako bi rasprava bila što bogatija i konstruktivnija, na panelu će sudjelovati:

  • Branko Baričević, voditelj Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj (TBC)
  • Violeta Simeonova Staničić, voditeljica Ureda Europskog parlamenta u Hrvatskoj
  • Ivica Bošnjak, Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, pomoćnik ministrice za demografiju
  • Josip Miličević, predsjednik Mreže mladih Hrvatske
  • Tanja Herceg, predsjednica Savjeta za mlade Vlade RH

Ukoliko želite sudjelovati na tribini, molimo vas da ispunite ovaj obrazac, najkasnije do srijede 8. svibnja. 

Želimo pokrenuti daljnji dijalog među mladima i donositeljima odluka na svim razinama, usmjeren na razgovor i pregled mogućnosti za implementaciju i razvoj politika za mlade temeljenih na njihovim stvarnim potrebama. Mladi imaju pravo biti uključeni u donošenje odluka koje utječu na njihove živote. Mišljenja i potrebe mladih trebaju biti uključene u sve političke odluke, kako na lokalnoj, tako i na europskoj razini. Stoga danas možemo učiniti još jedan korak prema tome, uključujući u debatu aktere s europske i nacionalne razine te predstavnike mladih, pri tome se vodeći i glavnim zamislima nove Strategije EU-a za mlade za period 2019. do 2027. – uključivanje, povezivanje i osnaživanje!

Događaj je sufinanciran sredstvima Erasmus+ programa Europske unije i sredstvima Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.