U Zagrebu je prošlog četvrtka, na Dan Europe 9. svibnja, održana tribina Čujemo vas! Uloga mladih u kreiranju politika. Na tribini su gostovali Branko Baričević, voditelj Predstavništva Europske komisije u RH, Violeta Staničić, voditeljica Ureda Europskog parlamenta u RH, Ivica Bošnjak, pomoćnik ministrice za demografiju u Ministarstvu demografije, obitelji, mladih i socijalne politike, Tanja Herceg, predsjednica Savjet za mlade Vlade RH te Josip Miličević, predsjednik Mreže mladih Hrvatske.

Pred okupljenima su odgovarali na pitanja o tome što koja od ovih insitucija i organizacija radi po pitanju politika za mlade te implemetacije istih. Violeta Staničić se osvrnula na to kako se Uredu EP u zadnje tri godine okrenuo mladime kako bi ih potaknuli da se uključe u pitanja i mogućnosti koje pruža EU. To je vidljivo kroz program škola ambasadora, ali i kroz kamapnju Ovaj put glasam, koja je usmjerena mladima te je zamišljena kao digitalna grassroot kampanja. Istaknula je kako se u Hrvatskoj na portalu Ovaj put glasam registriralo 27 tisuća volontera te da su izuzetno zadovoljno s rezultatima te time što su uspješno prodrli do mladih ljudi.

Ivica Bošnjak rekao je kako je izrada novog Nacionalnog programa za mlade u završnoj fazi te da će biti stavljena na e-savjetovanje unutar naviše mjesec i pol. Rekao je kako je, unatoč kašnjenju, ovaj program sadržajniji nego prethodni te da su se vodili nekim od Ciljeva za mlade prilikom njegove izrade.

Tanja Herceg osvrnula se na nedavno održanu godišnju konferenciju savjeta mladih te na rad koji Savjet za mlade Vlade planira usmjeriti na pitanje savjeta. Prikupljene podatke s konferencije uskoro planiraju objediniti te usvojiti prijedloge djelovanja na sjednici.

Josip Miličević iz MMH istaknuo je pak kako među donositeljima odluka i drugim relevantim akterima za implementaciju politika za mlade nedostaje hrabrosti. “Imamo jasno formulirane ideje o tome što mladi žele, ali do sada se gledalo kako se te preporuke može uklopiti u ono što se već radi, a to nije poanta. Ciljevi (za mlade) su najjasnija vizija EU kako je mlado vide. Na nama je svima da primjenjujemo to na svim razinama, da odgovaramo na to što čujemo, a ne da to uklapamo u već postojeću sliku”, naglasio je Miličević.

Branko Baričević rekao je kako su s pozicije EU-a, demokratičnost i pravednost su jako važne te zbog toga u idućem ciklusu Erasmus programa žele njegove mogućnosti učiniti dostupnijim svima. Naglasio je i kako je period predsjedanja Unijom jako važan za zemlju te da je to prilika da se uključi mlade.

U sklopu tribine otvorene su i konzultacije u sklopu 7. ciklusa dijaloga EU-a s mladima koje traju sve do listopada 2019! Svejedno požurite na eupita.eu i ispunite upitnik.