Mreža mladih Hrvatske, Mladi u EU i Gong su u Šibeniku organizirali konferenciju za mlade „Di sam ja u toj priči“. Cilj konferencije je bio predstaviti rezultate konzultacija s mladima koje su tijekom 2022. godine provedene s više od 20 000 mladih diljem Europe, a pod nazivom “Zajedno za održivu i inkluzivnu Europu” te mladima pribiližiti mogućnosti u okviru EU godine mladih. Također, na konferenciji se razgovaralo na koji način uvođenje Građanskog odgoja i obrazovanja otvara prostor za napredak i rast mladih osoba u odgovorne građane i građanke.

Nakon predstavljanja rezultata konzultacija i EU godine mladih, uslijedila je prva panel raspravam naziva “Mladi u građanskom odgoju i obrazovanju” tijekom koje se razgovaralo o tome zašto je Građanski odgoj i obrazovanje važan i što bi značilo njegovo uvođenje u škole u Šibeniku. Panel je moderirala Damira Bunac iz udruge Gong, panelisti su bili Ante Galić, tajnik Grada Šibenika, Zoran Smolić, ravnatelj Gimnazije Antuna Vrančića i Matej Matić, predsjednik Savjeta mladih Grada Šibenika. U konačnici su mladi zajedno sa panelistima zaključili da je tema GOO često nepoznata, da se o njoj ne raspravlja dovoljno ali da je nužan i da bi mladima bilo od koristi imati što više mogućnosti informiranja o relevantnim temama. Šibenik je otvoren uvođenju Građanskog odgoja, ali smatra se da bi reforma trebala biti podržana od strane Vlade i na nacionalnom nivou.

Panel “Mladi u Građanskom odgoju i obrazovanju”

Tema druge panel rasprave bila je “Mladi u Dijalogu”, a sudionici su razgovarali o konkretnim primjerima implementacije konzultacija na lokalnom nivou. Panel je moderirala Valentina Gambiroža Staković, voditeljica projekta Dijaloga EU s mladima u Hrvatskoj, panelisti su bili Sanja Posavec, zamjenica ravnateljice Agencije za mobilnost i programe EU, Ivana Stojanova, koordinatorica Dijaloga u SŠ Rab, Caterina Rende Dominis iz Udruge mladih „Mladi u EU“ i Drago Mihaljević, ravnatelj SŠ Vrgorac. Pokazalo se da se mladi osjećaju aktivnim i motiviranim građanima kada im se da mogućnost da budu dio procesa donošenja odluka. Također, ono što su i mladi i panelisti istaknuli je važnost umrežavanja organizacija civilnog društva i škola kako bi se razmijenile metode i prakse te kako bi se mladi mogli što više uključiti u ostvarenje napretka u svojim lokalnim zajednicama iz prve ruke. 

Panel “Mladi u Dijalogu”

Konferencija “Di sam ja u toj priči” je podržana iz projekta “Dijalog EU s mladima” koji je sufinanciran sredstvima Europske unije iz programa Erasmus+ i Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade, iz projekta „EU za mlade“ koji se financira sredstvima Ministarstva vanjskih i europskih poslova te je sufinanciran sredstvima CERV i Ureda za udruge RH.

___

“Sufinancira Europska unija. Izraženi stavovi i mišljenja isključiva su odgovornost autora i ne odražavaju nužno stavove Europske unije ili Europske izvršne agencije za obrazovanje i kulturu (EACEA). Ni Europska unija ni tijelo koje dodjeljuje potporu ne mogu se smatrati odgovornima za njih.”