U sklopu Europskog dijaloga za mlade najvažniji cilj je osigurati da preporuke i mišljenja mladih osoba nađu svoje mjesto u nacionalnim i europskim politikama za mlade kako bi se poboljšala kvaliteta njihova života i unaprijedio položaj mladih u određenom području.
Najvažniji dio Dijaloga je provođenje konzultacija u suradnji s mladima, kako bi što veći broj mladih mogao iznijeti svoje mišljenje i preporuke te kako bi se omogućilo da se glas mladih čuje i da njihove ideje i preporuke budu uvažene.

Analizom prikupljenih podataka tijekom provedbe X. ciklusa konzultacija s mladima u okviru Dijaloga EU s mladima tijekom studenog i prosinca 2023. godine pod nazivom “Trebamo mlade”, dobiveni su podaci, mišljenja i stavovi mladih osoba na temu “Inkluzivna društva” (EU cilj za mlade #3). U Hrvatskoj su tijekom X. ciklusa konzultacija EU Dijaloga s mladima, prikupljeni podaci od ukupno 1476 sudionika_ica.

Analiza rezultata o tome što kažu mladi, o čemu razmišljaju, što ih brine i koje promjene žele vidjeti u budućnosti, kao i brojni drugi podaci, objedinjeni su u brošuri “Trebamo mlade”, koja donosi sažeti pregled analize X. ciklusa Konzultacija s mladima u Hrvatskoj i u Europi.

Mreža mladih provodi projekt „Dijalog EU-a s mladima 2022 – 2024“, sufinanciran sredstvima Europske unije, sredstvima Ministarstva znanosti, obrazovanja i mladih te Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske.

“Sufinancira Europska unija. Izraženi stavovi i mišljenja isključiva su odgovornost autora i ne odražavaju nužno stavove Europske unije ili Europske izvršne agencije za obrazovanje i kulturu (EACEA) niti Ureda za Udruge Vlade Republike Hrvatske. Ni Europska unija ni tijelo koje dodjeljuje potporu ne mogu se smatrati odgovornima za njih.”