Mreža mladih Hrvatske održala je Nacionalnu konferenciju o Dijalogu Europske unije s mladima 3. travnja 2023. godine u Zagrebu, u prostoru Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja, s ciljem umrežavanje različitih sudionika u DEUM procesu te promoviranja Dijaloga na nacionalnoj razini.
Na Konferenciji su sudjelovale mlade osobe, predstavnici državnih institucija i tijela, odgojno-obrazovnih ustanova te drugih organizacija civilnoga društva.
U sklopu programa Konferencije prikazani su rezultati IX. ciklusa Dijaloga Europske unije s mladima, predstavljena je nova publikacija nastala iz pera 13 mladih osoba „Moja priča o ciljevima za mlade“ te je održan zanimljiv panel o Europskim ciljevima za mlade.

U početnom dijelu Konferencije održana je svečana podjela nagrada mladima iz kreativnog natječaja te je premijerno predstavljena publikacija „Moja priča o ciljevima za mlade“. Natječaj je proveden kako bi se potaknulo sudjelovanje mladih u iznošenju vlastitog mišljenja, osjećaja i iskustava, uz paralelno učenje i širenje informacija o ciljevima za mlade, uz poticanje mladih na doprinos europskim vrijednostima i identitetu. Publikacija koja sadrži pobjedničke priče mladih osoba o EU ciljevima dostupna je na poveznici PUBLIKACIJA: MOJA PRIČA O CILJEVIMA ZA MLADE.

U nastavku Konferencije predstavljeni su rezultati IX. Ciklusa Konzultacija. Trenutni ciklus usmjeren je na ciljeve vezane uz inkluzivno društvo i održivu zelenu Europu. Konzultacijski proces koji je trajao od 1. srpnja 2022. godine s mladima diljem Europe, pokazuje rezultate da mlade iz Europe brine što se mlade osobe koriste kao “ukras” (engl. youth washing) bez da ih se pita za mišljenje i aktivnu participaciju. Mladi nisu zadovoljni (ne) uključivanjem u kreiranje javnih politika i mogućnosti sudjelovanja u javnom životu države. Mladi iz Hrvatske, između ostaloga, zaključuju kako postoje društvene nejednakosti i otežan pristup informacijama o klimatskim promjenama; smatraju da se o klimatskim promjenama ne uči dovoljno kroz formalno obrazovanje. Od ostalih prioriteta izdvojili su održivo stambeno zbrinjavanje i dostupnost pristupačnih domaćih (lokalnih) proizvoda.

Tijekom panela o Europskim ciljevima za mlade razgovaralo se sa Selin Stankir, mladom delegatkinjom pri Europskoj konferenciji za mlade održanoj u Švedskoj, Markom Bokom iz Ureda Europskog parlamenta u Hrvatskoj te prim. dr. sc. Marijom Kušan Jukić iz NZJZ Dr. Andrija Štampar.
Marko Boko ističe kako je važno, s obzirom na to da je sljedeća godina “super izborna”, djelovati na povećanju izlaznosti mladih na Europske izbore, ali i sve izbore općenito. Dr. sc. Jukić navela je probleme u sustavu osiguranja psihološke podrške mladima te istaknula kako u Hrvatskoj nedostaje izvanbolničkih službi za pružanje podrške mladima vezane uz mentalno zdravlje. Važno je poslati poruku mladima da nisu sami i da su odrasle osobe tu za njih.

Konferencija je završena promišljanjem kako se mladi mogu još kvalitetnije i smislenije uključiti u Dijalog EU-a s mladima te posebno u X. ciklusa konzultacija koji počinje 1. srpnja ove godine.

Follow up sastanak s mladima:
“Mladi o Dijalogu”
4.-5. travnja 2023, Zagreb

Nakon uspješno održane Konferencije, proveden je dvodnevni Follow up sastanak s mladima: „Mladi o Dijalogu“, od 4. do 5. travnja 2023., u prostoru Kuće ljudskih prava.

Tijekom sastanka uspješno su ostvareni ciljevi upoznavanja mladih s procesom provedbe Dijaloga EU-a s mladima u Hrvatskoj, razumijevanje važnost EU ciljeva za mlade i trenutnih prioriteta, mladi su motivirani i osnaženi za daljnje sudjelovanje u procesu DEUM-a te su dobivene povratne informacije na rezultate provedbe IX. ciklusa Konzultacija.

Kroz interaktivan grupni rad, raspravu i neformalne metode učenja, osvrnuli smo se na rezultate IX. ciklusa konzultacija, EU ciljeve za mlade i važnost aktivne participacije mladih te smo kroz kreativne tehnike osmišljavali različite inicijative i ideje za primjenu rezultata konzultacija u praksi.

Na temelju povratnih informacija dobivenih izravno od mladih osoba kroz evaluacijske upitnike nakon završetka Follow up aktivnosti, zaključci idu u smjeru visokog zadovoljstva provedenim aktivnostima. Sudinici_ice pohvaljuju voditeljice, grupu, radnu atmosferu i aktivno sudjelovanje te ističu da je bilo edukativno, zanimljivo uz naglasak na neformalnim metodama participacije. Ujedno predlažu da se teorijski dio održanih aktivnosti učini još interaktivnijim te da se prilikom bavljenja problematikom određenih EU ciljeva dolazi do izražaja heterogenost grupe i različitih dobnih skupina mladih. Mladi ističu kako su postavljeni ciljevi aktivnosti uglavnom ili u potpunosti ostvareni, uz mogućnost dodatnog prostora i potrebe za upoznavanjem s procesom provedbe Dijaloga EU-a s mladima u Hrvatskoj.

Što se tiče prijedloga za buduće aktivnosti u sklopu Dijaloga EU-a s mladima, ističe se veće homogenost grupe po dobnim skupinama te omogućavanje dodatnog vremena za rasprave unutar grupe, budući da je upravo interaktivni dio i razmjena mišljenja s mladima istaknut kao najključniji dio sastanka. Također, posebno pozitivan dojam su ostavile i kreativne metode rada i učenje kroz neformalan način te su mladi iskazali želju za još većom primjenom takvih metoda u budućnosti.

Uspješnost provedenih Follow up aktivnosti potvrđuje i velika motivacija mladih za nastavkom aktivne participacije te ističu namjeru da i usmjere i druge mlade osobe ka stečenim saznanjima i mogućnostima, želju za uključivanjem u sljedeći proces konzultacija u sklopu nadolazećeg ciklusa te podjelu iskustva s vršnjacima.

Ono što nam je izuzetno drago vidjeti da su mladi spoznali da postoje aktivnosti i organizacije kojima je stalo do mladih i njihova mišljenja. Aktivnosti u sklopu Dijaloga djelovale su na mlade inspirirajuće i potaknule ih da i sami pokrenu pozitivne promjene u svojoj lokalnoj zajednici.

Zaključno, prenosimo poruke mladih osoba kao poticaj i motivaciju svima koji žele postati dio nekih naših budućih DEUM aktivnosti:

„Pohađanje konferencije i follow-up sastanka bilo je jedno odlično iskustvo za mene te sam stvarno naučila puno novih stvari i nadam se da ćemo se u budućnosti izravno uključiti u DEUM. Sudionici su bili odlični te se nadam da ćemo i dalje svi ostati u kontaktu i raditi za bolju budućnost mladih. Naučeno ću također pokušati primijeniti u novim projektima koje ću pisati kako bi zajedno pokušali ostvariti neke ciljeve.“

„Svaka čast na eventu i posebno mi se sviđa koliko se na svima vama u MMH-u vidi koliko ste posvećeni tome što radite, a onda je nama mladima (iako ste i vi svi mladi haha) puno lakše i komunicirati s vama, uključiti se i opustiti. Nadam se da ćemo se još vidjeti na nečemu sličnom!“

„Odlično ste odradili sastanak (i konferenciju) i jako ste me ugodno iznenadili. Atmosfera (opuštena i neformalna), sudionici i voditelji su bili jako zabavni i pristupačni, a zadatci interaktivni i zanimljivi. Zbog toga kako ste nas pažljivo slušali i podupirali naše komentare smo se osjećali kao da netko zapravo sluša i razumije što mladi govore i da smo i mi bitan dio društva, kako bi i trebalo biti. Predlažem da više razglasite DEUM i MMH jer sam sigurna da će se još više mladih osvijestiti i sudjelovati. Bravo!“

Mreža mladih organizirala je Nacionalnu konferenciju i Follow up sastanak u okviru projekta „Dijalog EU-a s mladim 2022 – 2024“, sufinanciran sredstvima Europske unije (kroz sredstva Europske izvršne agencije za obrazovanje i kulturu) i sredstvima Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade.

“Sufinancira Europska unija. Izraženi stavovi i mišljenja isključiva su odgovornost autora i ne odražavaju nužno stavove Europske unije ili Europske izvršne agencije za obrazovanje i kulturu (EACEA). Ni Europska unija ni tijelo koje dodjeljuje potporu ne mogu se smatrati odgovornima za njih.”